De situatie:
Dagelijks kom ik nog steeds honden tegen die aan een korte, soms te strakke, leiband moeten lopen en daarbij een halsband omhebben.
U kent dat wel. Een baasje dat (over)bezorgd is en beschermend ten aanzien van zijn/haar hond.
Als ze nog maar in de verte 'het gevaar' zien aankomen, wordt de lijn nog korter gemaakt. De hond kan amper op de grond staan met de voorpoten.
Zodra ze dichter bij komen, wordt de eigenaar nog nerveuzer en begint nu ook nog te 'kwetteren'. Zo van 'rustig, nee niet doen, hier blijven'.
Die hond is dat heel zijn leven gewoon geweest en heeft het gedrag van zijn baasje helemaal overgenomen. Immers zijn baasje geeft al op grote afstand het signaal van 'GEVAAR'.
Daarna begon deze ook nog eens nerveus geluiden te maken. Aangezien die hond 'toevallig' geen Nederlands/Vlaams sprak begreep hij de inhoud van de woorden niet.
Wel werd het gedrag het startsein om heftig te reageren en daarbij nog eens goed in de lijn te gaan hangen.
Daarboven op komt nog eens die strop om zijn nek, die hem pijn doet en enorm irriteert.
Wat wil je hond kunnen:
Als honden elkaar ontmoeten dan zijn er 4 mogelijkheden/fases.
In eerste instantie de verkenning. In deze fase moeten honden veel ruimte krijgen. Ze springen rond elkaar, benaderen elkaar en springen weer terug. Hun lichaam wordt gebruikt om te vertellen dat ze goede bedoelingen hebben. Het is altijd gebogen. Verticaal via een speelboog of horizontaal met een gebogen lijf. Ze gaan met hun achterlijf heen en weer.
Een hond aan de lijn kan dat niet.
Ze beslissen daarna wat ze willen doen:
Weglopen dus vermijden van de andere hond. Ze lopen weg van elkaar zonder noemenswaardig 'vervelend' gedrag
Een hond aan de lijn kan dat niet.
Vluchten.
Ook dat lukt niet met die strop rond je nek.
Een hond aan de lijn kan dat niet.
Vechten.
Als middel wordt gekozen voor de aanval, dus vechten.
Een hond aan de lijn kan niet anders.
U ziet dat een lijn uw hond in 1 richting drijft. Daarbij komt dat die pijnlijke halsband begint zeer te doen. Dus telkens er een andere hond nadert begint het baasje anders te reageren, gaat die ketting stroppen rond de nek en kan het ritueel van begroten niet worden uitgevoerd. Intussen komt die hond wel steeds dichterbij.
Mijn analyse:
De korte lijn is alleen nodig in situatie waarbij de hond gevaar of hinder kan veroorzaken en nog niet voldoende getraind is. Bijv wandelen over straat. Een ongetrainde hond zou onverwacht kunnen opspringen naar auto's of voetgangers omver lopen. Geef je hond de ruimte.
Een halsband, strop-band, prik-ketting, zijn MARTELTUIGEN. Doe het eens om uw eigen nek en trek het aan. Waarom zou de hond er minder last van hebben??
Heeft u al eens het geluid gehoord die de hond maakt als hij in de lijn hangt.
Het is het geluid van iemand die versmacht!!!
Daarbij komt dat een smalle halsband op enkele nekwervels druk kunnen uitoefenen als de hond zich zou omdraaien, vooral de ronde touwen drukken tussen de wervels. Stroppers doen dat nog meer.
Als jouw hond jouw beste vriend is, koop dan een tuigje voor hem/haar. Ik ben persoonlijk voorstander van de Julius/K9. Ze zijn goed instelbaar en rondom zacht gevoerd. Ze moeten ook niet strak zitten. Bij een juiste plaatsing kan de borstkast van de hond volledig opengaan zonder hinder.
De houding van de begeleider:
Deze geeft al op grote afstand aan dat er 'gevaar' in aantocht is. Alleen al het aanzicht van een hond lokt een verkeerde reactie uit en de hond krijgt ruim de gelegenheid om zich op te laden.
In plaats van geruststellend verder te stappen en je hond te kalmeren, hits je hem op.
Alternatieven:
Gebruik een tuigje, zoals boven vernoemd. Als lijn gebruik ik een Trixie lijn van 5 meter waarin rubber verweven is. Deze heeft een hoge weerstand en is goed vast te houden.
Je voorkomt met een 'losse' lijn dat je signalen doorgeeft die ongewenst zijn. Als je 'gevaar' ziet haal je rustig de lijn in, zonder dat je hond er echt iets van merkt.
De wandeling zal nog rustiger verlopen indien je niets zegt en je lichaam geen verkeerde signalen geeft.
Wat mag absoluut niet:
Een prikband, de halsband hoog in de nek doen waardoor de pijn nog heviger wordt, roepen van woorden of commando's die niet gekend zijn of niets betekenen voor de hond.
De hond vast pakken en aan gaan sleuren. U hitst de hond op en bereikt het tegenovergestelde.
Een halsband die te smal is en tussen de nekwervels op zenuwen gaat drukken en in het vel snijden.
Alternatief:
Als een halsband dan toch zou moeten, kies dan voor een brede band. Een band die over meerdere wervels zijn krachten verdeeld en zacht is.
Training:
Al vanaf pup zijn train je hoe het wel moet. Laat altijd een begroeting toe, tenminste als je niet te maken hebt met een te agressieve hond.
Geef met je lijn van 5 meter voldoende vrijheid zodat de lijn op de grond ligt en de honden erover heen kunnen springen. Een ontmoeting is altijd wild. Laat dat gebeuren.
Trek niet aan de lijn en begin niet door nerveus te babbelen je hond.
Zorg voor een kalme en rustige benadering.
Ga met je hond ook eens naar een hondenuitloopweide.
Hij leert er met andere honden omgaan en onderhoud zo het protocol hoe je correct met elkaar omgaat.
Bron:doggo
Comments